2008. március 14., péntek

Az aprónép könyvtára

A Chicago Public Library Oak Park fiókjának parkolója mindig tele. Gyanítom, nem csupán azért, mert az első két óra ingyenes. Első alkalommal legalább 20 percig köröztünk, mire fölszabadult egy hely. El is késtünk a „Story Time”-ról. Az üvegablakon túl másfél-hároméves „nagylányok és nagyfiúk csoportja” (Ők az ún. Toddler korosztály, magába foglalva a „Terrible Two” időszakot) és egy hadonászó, jól megtermett könyvtáros néni múlatták az időt.
A kint rekedtek sem keseregtek. Volt mesevár, ahova becipelhették a legkedvencebb könyveiket. A mini olvasófotelbe még a kistermetű kísérők is belefértek. A „Toddler” könyveket állítólag cím szerint csoportosították, de a kicsik tettek róla, hogy ez ne derüljön ki. A könyvterem slágere a számítógépes sor, „foggyáros” felhasználók nyálzuhatagával tesztelve. A kevésbé gépfüggők a falba épített akvárium előtt tolongtak.
Az egész olyan, mint egy zsibongó játszótér, a „zöld terület” közepén. A zöld terület a társalgó szintet jelöli. A suttogó „sárga” termek a második emeleten vannak. Csöndes „piros” helyiségeket a legfelső emeleten alakították ki.
Kép nem készült. A könyvtáros kolléga felvilágosított, hogy sértem a személyiségi jogokat, ha bárkiről, a beleegyezése nélkül – akár hátulról is – fotózzak.

Nincsenek megjegyzések: