2008. március 14., péntek

Nyilvános és tudományos: RUSH University Central Library (RUSH UCL)

Ideiglenes állomáshelyem a RUSH University egyetemi negyed kollégumában van, ahonnan gyalog átsétálhatok a RUSH UCL orvostudományi részlegébe. Ezt fontos megjegyeznem, mert a legközelebbi posta 30 perc kocsival, és a heti bevásárlás egy túlélőkaland.
A könyvtár a kutatóintézet ötödik-hatodik emeletét foglalja el. Itt nincs piros sárga zöld jelzés, helyette „Quiet area” jelzi, az elmélyedésre alkalmas helyet. A főfolyosón tárlók sorakoznak orvostudományi kiadványokkal. Ezeket rendszeresen cserélik. Az utánpótlás a „Régi Könyvek Tárából érkezik.
Az intézmény küldetése, hogy friss, megbízható irodalmi forrásokkal szolgáljon az orvostanhallgatók, kutatók és klinikusok számára. Ugyanakkor hiába állnak rendelkezésre a leginformatívabb, a legsokoldalúbban használható adatbázisok, ha nincs, aki használni tudja őket. Éppen ezért már az alapképzés keretében tartanak „Library Survival Skills” (Könyvtári túlélő készségek) kurzust. Ezenkívül, előzetes bejelentkezés alapján egyénileg, bárkinek bemutatót tartanak.
Bár a könyvtár nyilvános, kevés laikust láttam. Ők inkább az Anti-drog weboldalakat látogatták.
A könyvtár kávézójában a következő feliratra lettem figyelmes: „Az üzlethelyiség a fölött a csendes szobák találhatók. Kérjük, legyenek tekintettel azokra, akik ott tanulnak, regenerálódnak.”
Regenerálódni a könyvtárban? Ezt látnom kell: az asztaloknál diákok, kutatók kuporognak anatómiakönyvek, kutatási feljegyzések fölött. Egyiküknek elege lett a tanulásból, ledőlt a kanapéra (kanapé az olvasóterembe!! Méghozzá 5!!), magára húzza a British Medical Journal legfrissebb számát, és alszik egy jót. A kanapéról egyenesen a belvárosra látni. A Sears Tower éppen szemben van.

Nincsenek megjegyzések: